Cantuccini
Összetevők
- 4 db egész tojás
- 40 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- Hámozott mandula, mogyoró, durvára darált,vagy éppen csak összetört.
Verjük fel a tojást a cukorral. A maradék hozzávalókat keverjük a tojásos habba és dolgozzuk össze tésztává. 1 órán keresztül pihentessük hűvös helyen.
Kb 3 cm vastagra nyújtsuk ki, és süssük meg.
Sütési hőmérséklet: kb. 175 °C
Sütési idő: kb. 25 perc
Miután megsült, törjük 1-2 cm széles darabokra és hagyjuk megszáradni.
Sütőtök torta
Összetevők
- 40 dkg liszt
- 150 dkg egész tojás
- 13 dkg vaj
- 14 dkg cukor
- 12,5 dkg tej
- 13,5 dkg Corn Flakes
- 22,5 dkg sütőtök
- 18 dkg barna cukor
- 3 g őrölt fahéj
- 3 g őrölt szegfűszeg
A sütőtököt a kristálycukorral és egy kanál vízzel megpároljuk. Keverjük össze a többi hozzávalót és végül adjuk hozzá a megpuhult tököt.
175 ◦C-on kb 60 perc alatt készre sütjük.
Aszalt barackos kölestorta 4 főre
20 perc előkészítési idő
30-35 perc sütési idő
Összetevők
- 30 dkg köles
- 10 dkg akácméz
- 20 dkg aszalt barack
- 2 dkg sótlan vaj
Háromszor annyi melegvízben, mint amennyi a köles, (öntsük a kölest csészébe vagy pohárba) áztassuk be az aszalt barackot, jó húsz perc múlva keverjük hozzá a mézet.
Melegítsük a sütőt 180 ◦C-ra. Kenjünk ki egy kisebb tepsit a vajjal, szórjuk bele a kölest. A mézes-barackos vizet öntsük a kölesre. Tegyük a tepsit a sütőbe, kis lángon süssük míg a vizet fel nem szívja a köles. Ha kissé kihűl, könnyen szeletelhető, baracklekvárral, vanília fagylalttal kitűnő desszert.
Málnás sajttorta 4 főre
Összetevők a tésztához:
- 25 dkg liszt átszitálva
- 2 csipet só
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- ½ vaníliarúd kikapart belseje
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg őrölt mandula
- 1 tojás
Elkészítés:
Szórjuk a lisztet a nyújtódeszkára, adjuk hozzá a vajdarabokat és a sót. Dörzsöljük össze a lisztet a vajjal, míg a vaj teljesen el nem keveredik a liszttel, és finom morzsás keveréket kapunk. Keverjük össze az őrölt mandulát a vaníliarúd kikapart belsejével és a porcukorral. Adjuk a lisztes keverékhez, dolgozzuk össze. Alakítsunk ki a tészta közepén egy mélyedést, üssük bele a tojást. Óvatosan gyúrjuk lágy tésztává, hengergetve formázzuk gömbbé. Csomagoljuk fóliába, és hűtőben pihentessük 3-4 órát, hogy kihűlve kicsit megkeményedjen. A tésztát szórjuk meg liszttel és a belisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra. Helyezzük rá a tortaformát, ellenőrizzük a méretet: a tészta körben 3-5 cm-rel legyen nagyobb a formánál. Ha jó a méret, a vastagság és a nagyság, a tésztáról ecsettel távolítsuk el a fölösleges lisztet. Félig csavarjuk fel a nyújtófára, majd tegyük a tortaformára. Rázzuk le róla a lisztet. Óvatosan, ujjunkkal nyomkodjuk hozzá a tésztát a tortaforma aljához és oldalához. A nyújtófát a tortaforma tetején végiggörgetve vágjuk le a fölösleges tésztát. Igazgassuk el a tortaforma oldalán elmozdult tésztát, ujjunkkal nyomkodjuk hozzá, úgy, hogy a tészta egy kicsit a forma széle fölé érjen. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd a hűtőben úgy fél óráig pihentessük. Béleljük ki sütőpapírral a sütőformában lévő tészta alját és oldalát, hogy a formáját megtartsa. Szórjuk tele szárazbabbal és így süssük, 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 percig. Szedjük ki a babot a sütőpapírral együtt, és ha teljesen meg akarjuk sütni a tésztát, tegyük vissza a sütőbe újabb 5-6 percre.
Összetevők a krémhez:
- 25 dkg sovány krémsajt
- 2 tojás
- 1,5 dl joghurt
- 25 dkg málna válogatva, mosva
Keverjük össze a krémsajtot a joghurttal, verjük fel a tojásokat, adjuk a keverékhez. Dolgozzuk össze. Öntsük a tésztába, simítsuk el. Süssük 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 30 percig. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni.
A málna felét rúdmixerrel turmixoljuk össze, távolítsuk el a magokat, szűrjük el. Öntsük a már kihűlt sajttortára. A tortát díszítsük a maradék málnával.
1 adag: fehérje. 8 g, zsír 19g, szénhidrát: 20g, energiatartalom: 1005 kJ / 239 kcal
Csokis sajttorta
Mindenki kedvence.
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 55 perc
Hűtési idő: 1 éjszakára hűtőbe, de legalább 4 óra
Összes szükséges idő: 5 óra és 25 perc
Végeredmény: 12 – 16 szelet
Összetevők:
- kb. 18 db csokis keksz (linzer jellegű)
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 750 gramm sajtkrém (Nádudvari vagy Philadelphia), szobahőmérsékletű
- 1 csésze cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat v. 1 vanília rúd belseje
- 250 gramm 55%-os étcsokoládé, esetleg kevés tejcsokival keverve, olvasztva, enyhén visszahűtve (kb. 32 Celsius fokra)
- 3 db tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt (160 Celsius fokra). Törjük össze a kekszet, adjuk hozzá a vajat és keverjük masszává. Béleljük ki a sütőedényt / formát (25 cm átmérőjű) a keverékkel. Süssük 10 percig. Keverjük el géppel a sajtkrémet, cukrot, vaníliát, míg habos nem lesz. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat is. Keverjük bele az olvasztott csokoládét. Öntsük a megsütött kekszes alapra. Süssük további 45-55 percig vagy amíg a közepe meg nem köt. Válasszuk el egy késsel vagy spatulával a forma falától, és ha kihűlt, csak akkor emeljük ki a formából vagy csatoljuk le a keretet. Tegyük hűtőbe éjszakára, de legalább 4 órára.
Díszíthetjük, csoki forgáccsal, vagy tejszínhabbal, esetleg friss gyümölccsel. Tálaláskor még kakaóporral, porcukorral is meghinthetjük a süteményt és a tányért. |