Receptek

Cantuccini  

 

 

 

 

 

Összetevők

  • 4 db egész tojás
  • 40 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • Hámozott mandula, mogyoró, durvára darált,vagy éppen csak összetört.

Verjük fel a tojást a cukorral. A maradék hozzávalókat keverjük a tojásos habba és dolgozzuk össze tésztává. 1 órán keresztül pihentessük hűvös helyen.

Kb 3 cm vastagra nyújtsuk ki, és süssük meg.

 

Sütési hőmérséklet: kb. 175 °C

Sütési idő: kb. 25 perc

Miután megsült, törjük 1-2 cm széles darabokra és hagyjuk megszáradni.

Sütőtök torta 

 

 

 

 

 

Összetevők

  • 40 dkg liszt
  • 150 dkg egész tojás
  • 13 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 12,5 dkg tej
  • 13,5 dkg Corn Flakes
  • 22,5 dkg sütőtök
  • 18 dkg barna cukor
  • 3 g őrölt fahéj
  • 3 g őrölt szegfűszeg

A sütőtököt a kristálycukorral és egy kanál vízzel megpároljuk. Keverjük össze a többi hozzávalót és végül adjuk hozzá a megpuhult tököt.

175 C-on kb 60 perc alatt készre sütjük.

 

Aszalt barackos kölestorta 4 főre

 

 

 

 

 

 

20 perc előkészítési idő

30-35 perc sütési idő

 

 Összetevők

  • 30 dkg köles
  • 10 dkg akácméz
  • 20 dkg aszalt barack
  • 2 dkg sótlan vaj

Háromszor annyi melegvízben, mint amennyi a köles, (öntsük a kölest csészébe vagy pohárba) áztassuk be az aszalt barackot, jó húsz perc múlva keverjük hozzá a mézet.

Melegítsük a sütőt 180 C-ra. Kenjünk ki egy kisebb tepsit a vajjal, szórjuk bele a kölest. A mézes-barackos vizet öntsük a kölesre. Tegyük a tepsit a sütőbe, kis lángon süssük míg a vizet fel nem szívja a köles. Ha kissé kihűl, könnyen szeletelhető, baracklekvárral, vanília fagylalttal kitűnő desszert.

 

 

 

 

 Málnás sajttorta 4 főre

 

 

 

 

 

Összetevők a tésztához:

 

  • 25 dkg liszt átszitálva
  • 2 csipet só
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • ½ vaníliarúd kikapart belseje
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 1 tojás

 

Elkészítés:
Szórjuk a lisztet a nyújtódeszkára, adjuk hozzá a vajdarabokat és a sót. Dörzsöljük össze a lisztet a vajjal, míg a vaj teljesen el nem keveredik a liszttel, és finom morzsás keveréket kapunk. Keverjük össze az őrölt mandulát a vaníliarúd kikapart belsejével és a porcukorral. Adjuk a lisztes keverékhez, dolgozzuk össze. Alakítsunk ki a tészta közepén egy mélyedést, üssük bele a tojást. Óvatosan gyúrjuk lágy tésztává, hengergetve formázzuk gömbbé. Csomagoljuk fóliába, és hűtőben pihentessük 3-4 órát, hogy kihűlve kicsit megkeményedjen. A tésztát szórjuk meg liszttel és a belisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra. Helyezzük rá a tortaformát, ellenőrizzük a méretet: a tészta körben 3-5 cm-rel legyen nagyobb a formánál. Ha jó a méret, a vastagság és a nagyság, a tésztáról ecsettel távolítsuk el a fölösleges lisztet. Félig csavarjuk fel a nyújtófára, majd tegyük a tortaformára. Rázzuk le róla a lisztet. Óvatosan, ujjunkkal nyomkodjuk hozzá a tésztát a tortaforma aljához és oldalához. A nyújtófát a tortaforma tetején végiggörgetve vágjuk le a fölösleges tésztát. Igazgassuk el a tortaforma oldalán elmozdult tésztát, ujjunkkal nyomkodjuk hozzá, úgy, hogy a tészta egy kicsit a forma széle fölé érjen. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd a hűtőben úgy fél óráig pihentessük. Béleljük ki sütőpapírral a sütőformában lévő tészta alját és oldalát, hogy a formáját megtartsa. Szórjuk tele szárazbabbal és így süssük, 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 percig. Szedjük ki a babot a sütőpapírral együtt, és ha teljesen meg akarjuk sütni a tésztát, tegyük vissza a sütőbe újabb 5-6 percre.

 

Összetevők a krémhez:

 

  • 25 dkg sovány krémsajt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl joghurt
  • 25 dkg málna válogatva, mosva

 

Keverjük össze a krémsajtot a joghurttal, verjük fel a tojásokat, adjuk a keverékhez. Dolgozzuk össze. Öntsük a tésztába, simítsuk el. Süssük 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 30 percig. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni.

 

A málna felét rúdmixerrel turmixoljuk össze, távolítsuk el a magokat, szűrjük el. Öntsük a már kihűlt sajttortára. A tortát díszítsük a maradék málnával.

1 adag: fehérje. 8 g, zsír 19g, szénhidrát: 20g, energiatartalom: 1005 kJ / 239 kcal

 

Csokis sajttorta 
Mindenki kedvence.       

 

 

 

 

Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 55 perc
Hűtési idő: 1 éjszakára hűtőbe, de legalább 4 óra
Összes szükséges idő: 5 óra és 25 perc
Végeredmény: 12 – 16 szelet
 

Összetevők:

  • kb. 18 db csokis keksz (linzer jellegű)
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 750 gramm sajtkrém (Nádudvari vagy Philadelphia), szobahőmérsékletű
  • 1 csésze cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat v. 1 vanília rúd belseje
  • 250 gramm 55%-os étcsokoládé, esetleg kevés tejcsokival keverve, olvasztva, enyhén visszahűtve (kb. 32 Celsius fokra)
  • 3 db tojás

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt (160 Celsius fokra). Törjük össze a kekszet, adjuk hozzá a vajat és keverjük masszává. Béleljük ki a sütőedényt / formát (25 cm átmérőjű) a keverékkel. Süssük 10 percig. Keverjük el géppel a sajtkrémet, cukrot, vaníliát, míg habos nem lesz. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat is. Keverjük bele az olvasztott csokoládét. Öntsük a megsütött kekszes alapra. Süssük további 45-55 percig vagy amíg a közepe meg nem köt. Válasszuk el egy késsel vagy spatulával a forma falától, és ha kihűlt, csak akkor emeljük ki a formából vagy csatoljuk le a keretet. Tegyük hűtőbe éjszakára, de legalább 4 órára.

Díszíthetjük, csoki forgáccsal, vagy tejszínhabbal, esetleg friss gyümölccsel. Tálaláskor még kakaóporral, porcukorral is meghinthetjük a süteményt és a tányért.

Egyszerű sajttorta Sütés nélkül              

 

 

 

 

 

 

Összetevők:

  • 1 bögre teljes kiőrlésű keksz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 455 g puha sajtrém
  • 1/3 bögre kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 bögre hideg felvert tejszín
  • lekvár vagy friss gyümölcs
  • 1 teáskanál színtelen zselatin
  • 3 evőkanál víz

 

Elkészítés:

Keverjük össze alaposan a kekszet a vajat és a barna cukrot. Nyomjuk egy 23 cm átmérőjű forma aljára és 15 percre tegyük hűtőbe.

Kézi mixer segítségével keverjük össze a sajtkrémet a cukorral. Adjuk hozzá a vanília kivonatot.

Oldjuk fel a zselatint a vízben, és öntsük hozzá a krémsajtos keverékhez. Keverjük addig, míg habos nem lesz. Pár szem friss gyümölcsöt beledobhatunk a végén. Óvatosan keverjük bele a tejszínbe.

Kanalazzuk a tésztára és tegyük hűtőbe kb 3 óra hosszát. A tetejét megkenhetjük lekvárral vagy díszíthetjük friss gyümölccsel.

New York Sajttorta              

 

 

 

 

 

Elkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 55 perc
Hűtési idő: legalább 6 óra

Összetevők:

  • 125 g teljes kiőrlésű kekszmorzsa
  • 50 g kristálycukor
  • 75 g puha vaj
  • 672 g szoba hőmérsékletű krémsajt
  • 4 db tojás
  • 15 ml vaníliakivonat
  • 200 g kristálycukor

 

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt (175 Celsius fokra). Keverjük össze a kekszmorzsát az 50 g cukorral és a vajjal, keverjük masszává. Béleljük ki a kb 23 cm átmérőjű formát a keverékkel.

Kézi habverő segítségével Keverjük el a sajtkrémet és a 200 g cukrot míg habos nem lesz. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat is, és a 15 ml vanília kivonatot. Öntsük a kekszes alapra. Süssük 50-55 percig. Hagyjuk a tortaformában kihűlni. Tálalás előtt minimum 6 órával tegyük hűtőbe. 

Díszíthetjük friss gyümölccsel vagy gyümölcsszósszal.