Július 30. – Cheesecake / sajttorta világnap!

július 28th, 2011

 Kilométer Torta a Duna-TV-n!

Kedves Kilométer Torta rajongók és csatlakozott cukrászdák!
Örömmel értesítünk titeket, hogy a Duna TV élő adásában Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke közreműködésével bemutattunk néhány variációt az ízletes KM tortáink közül.

A műsör megtekinthető az alábbi linken:
http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=728622&pid=615433

 

 

 Cheesecake:

 Bár elsőre azt gondolnánk, hogy tipikus amerikai édességről van szó, a történelmi tények mást igazolnak. A cheesecake már az ókori görög világban is nagy népszerűségnek örvendett. Olyannyira, hogy írásos nyom is fennmaradt a „Sajttorta készítés művészetéről” címmel.
Az alaprecept az évszázadok során számos változtatáson esett át, mire a XX. század első felében, James Kraftnak köszönhetően, megszületett az a krémsajt, amely mind a mai napig a cheesecake desszertek egyik alapja.

A sajttorta kétféleképpen készülhet: sütve vagy sütés nélkül. Világhódító útjának köszönhetően kultúránként és országonként eltérő módon díszítik, töltik. Így születhetett meg a ricottás, mascarponés cheesecake Olaszországban vagy a csokoládés Belgiumban, de országhatártól függetlenül a New York cheesecake az egyik igazi klasszikus. Kerülhet bele bármilyen töltelék, a lényeg mindig ugyanaz marad: vékony piskóta, linzer-, vagy keksztészta, tetején lágy, selymes krém.

Egy örök, klasszikus édesség, melynek népszerűsége töretlen. Épp ezért július 30. a cheesecake/ sajttorta nem hivatalos világnapja. Aki még nem próbálta, az most feltétlenül tegye meg, aki pedig már rég a szívébe zárta, pont ezen a napon hagyna ki egy újabb szeletet?

Link: Receptek