Történet

Cheesecake-sajttorta
Bár elsőre azt gondolnánk, hogy tipikus amerikai édességről van szó, a történelmi tények mást igazolnak. A cheesecake már az ókori görög világban is nagy népszerűségnek örvendett. Krisztus előtt 770-ig nyúlnak vissza írásos emlékek, amikor a desszert, valami hasonló a maihoz persze, az olimpikonok asztalára került. A „Sajttorta készítés művészetéről” címmel még recept anyag is fennmaradt.

Számos európai, latin-amerikai, ázsiai és persze amerikai változat létezik, hogy készül és kerül felszolgálásra a sajttorta. Az alaprecept az évszázadok során számos változtatáson esett át, mire a XX. század első felében, James Kraftnak köszönhetően, megszületett az a krémsajt, amely mind a mai napig a cheesecake desszertek egyik alapja.
A sajttorta kétféleképpen készülhet: sütve vagy sütés nélkül. Világhódító útjának köszönhetően kultúránként és országonként eltérő módon díszítik, töltik. Így születhetett meg a ricottás, mascarponés cheesecake Olaszországban vagy a csokoládés Belgiumban, de országhatártól függetlenül a New York cheesecake az egyik igazi klasszikus, zsírosabb, dúsabb, mint a Philadelphia változat, ami ugyanakkor általában krémesebb, könnyebb. Kerülhet bele bármilyen töltelék, a lényeg mindig ugyanaz marad: vékony piskóta, linzer-, vagy keksztészta, tetején lágy, selymes krém.

Egy örök, klasszikus édesség, melynek népszerűsége töretlen. Épp ezért július 30. a cheesecake/ sajttorta nem hivatalos világnapja. Aki még nem próbálta, az most feltétlenül tegye meg, aki pedig már rég a szívébe zárta, pont ezen a napon hagyna ki egy újabb szeletet?
Cukrászdák…